Ποιες είναι οι τάσεις που θα επικρατήσουν στο χώρο της γαστρονομίας την μετά Covid εποχή;

12/04/2021 11:49

Kλείσαμε 7 ολόκληρους μήνες με σκληρό lockdown. Για ακόμη μια φορά που η εστίαση δοκιμάστηκε σκληρά! Ήρθε όμως η στιγμή να φορέσει τα καλά της και να υποδεχτεί τους καλεσμένους της. Όλοι περιμέναμε αυτή τη μέρα με μεγάλη ανυπομονησία και όρεξη για νέες δημιουργικές απολαύσεις.

 


Οι προετοιμασίες ξεκινήσαν δυναμικά και εντατικά από την ανακοίνωση για το άνοιγμα στις 3 Μάϊου. Εστιατόρια, café, bars και ξενοδοχεία ετοιμάζονται πυρετωδώς για την νέα σεζόν με περισσότερο ζήλο και όρεξη! Τα νέα μετρά δυσκολεύουν αρκετά τις επιχειρήσεις, πως θα είναι η επόμενη μέρα της γαστρονομίας και της εστίασης;

 


Μιλήσαμε με τον chef Γιάννη Στανίτσα που δραστηριοποιείται επιτυχημένα στο Culinary & Consulting αναλαμβάνοντας κουζίνες, εστιατόρια και γαστρονομικά πρότζεκτ εντός και εκτός Ελλάδος.

 


Ανάμεσα στα επαγγελματικά του ταξίδια καταφέραμε να τον εντοπίσουμε και να μοιραστούμε μαζί του 30’ minutes ενός άκρως εποικοδομητικού και ενδιαφέροντος call που μας έδωσε τροφή για σκέψη και δημιουργία.

 


HRN : Chef καλησπέρα! Που σας βρίσκουμε;

 


Chef:  : Καλησπέρα σας ! Τι κάνετε; Είμαι καλά με βρίσκεται σαν μια περίοδο εγρήγορσης και προετοιμασίας για τα καλοκαιρινά μου Project.

 


HRN: Ενδιαφέρον! Είναι καλή στιγμή να μοιραστείτε μαζί μας τις απόψεις σας για την επόμενη μέρα της εστιάσης;

 


Chef:  Ναι βεβαίως σας ακούω…

 


HRN : Η εστίαση εδώ και ένα χρόνο δοκιμάζεται σκληρά! Παρατηρούμε ότι διανύει μια περίοδο αναδόμησης και οδεύουμε προς νέα επιχειρηματικά και λειτουργικά μοντέλα. Ποιες είναι οι τάσεις που θα επικρατήσουν στο χώρο της γαστρονομίας την μετά Covid εποχή;

 

Chef:  Ακριβώς όπως το λέτε. Eίμαστε σε μια περίοδο να το πω διαφορετική; Για την εστίαση παγκοσμίως γενικά αλλά και ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται νέες τάσεις σε επίπεδο εστίασης με νέες ιδέες και project που επιχειρηματικά μπορούν να ανταπεξέλθουν βάση των καταστάσεων αλλά και των αναγκών που έχουν οι πελάτες. Οι τάσεις σε πλειοψηφία είναι η γρήγορη εστίαση σε διαφορά επίπεδα που αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χάνουν έδρα τα εστιατόρια με επίπεδο κουζίνας και ποιότητα πρώτων υλών. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι το fast casual να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Πολλά εστιατόρια με καλό γαστρονομικό επίπεδο για να μπορέσουν να επιβιώσουν έχουν γυρίσει σε take way - delivery.

 


HRN : Το  Fine Dining  δηλαδή κινδυνεύει απέναντι στις νέες τάσεις; Θα δούμε και μετά την πανδημία ghost kitchens και delivery να ανεβαίνουν κατακόρυφα;

 

Chef: Κοιτάξτε για να λέμε και τα πράγματα σωστά …ένα καλό εστιατόριο με επίπεδο δουλειάς και ποιότητα υλικών δεν μπορεί να συγκριθεί με το fast casual. Το ένα εξυπηρετεί την γαστρονομία, την γεύση, τις αισθήσεις και την διασκέδαση σε αντίθεση με το fast casual! Βέβαια και εδώ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και η οικονομία που κυριαρχεί μετά από μια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση!

 


HRN :  Από μια δοκιμασία ή μια κρίση γεννιέται πάντα κάτι καινούργιο. Δημιουργούνται ευκαιρίες να αρπάξουμε! Σε αυτήν την περίπτωση, ποιες είναι οι ευκαιρίες για την ελληνική γαστρονομία; 

 


Chef: Συμφωνώ υπάρχουν τα θετικά πάντα μετά από μια κρίση! Ίσως παίρνουμε το χρόνο για μια δημιουργική σκέψη νέων πραγμάτων. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε σε μια χώρα που έχει πολύ αξιόλογες πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς άρα αυτή είναι μια πολύ σοβαρή ευκαιρία για να δημιουργηθούν εστιατόρια με επίπεδο και να αναδυθεί η ελληνικότητα των προϊόντων, κάτι που γίνεται σε πολλές χώρες στο εξωτερικό.

 


HRN :  Προ των πυλών για το άνοιγμα της εστιάσης, πως περιμένετε να είναι οι πρώτες αντιδράσεις του κόσμου;

 


Chef:  Ο κόσμος μετά από μια περίοδο κλεισμένος μέσα θέλει και περιμένει να ανοίξει η εστίαση, όποτε σίγουρα θα υπάρχει χαρά!

 


HRN :  Chef, κλείνοντας θα θέλαμε τη γνώμη σας και για το δικό μας νέο εγχείρημα. Πώς σας φαίνεται το Horecanext;

 


Chef: Το Horecanext πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή κίνηση από πλευρά της εταιρίας προς τους επιχειρηματίες της εστίασης αλλά και τους επαγγελματίες του  κλάδου. Θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν τα εστιατόρια τους με εξοπλισμό βάση των νέων τάσεων γρηγορότερα και πιο εύκολα …ειδικότερα σε περιοχές εκτός Αθηνών!

 


HRN :  Chef,σας ευχαριστούμε πολύ! Καλή συνέχεια στα γαστρονομικά σας ταξίδια!

 


Chef: Σας ευχαριστώ πολύ

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε το pdf αρχείο.
Κάνετε κλικ στο παρακάτω σύνδεσμο

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ